Sectia Chirurgie Generala II

CENTRU DE TRANSPLANT HEPATIC ȘI PANCREAS

CENTRU DE TRANSPLANT PULMONAR

În 1965, în Spitalul ”Grivița” funcționează o secție de chirurgie generală care, odată cu cu venirea Dr. Dan Gerota ca șef de secție, devine treptat un centru de tradiție în lumea chirurgicală românească.

Drept consecință a unei activități chirurgicale și de cercetare de excepție, începând din anul 1978, secția de chirurgie din Spitalul ”Grivița” (actual Sf. Maria) devine Clinica de Chirurgie Generală ”Grivița”, a Institutului de Medicină și Farmacie București, sub conducerea Conf.dr.I Anghel.

În secția Chirurgie II a spitalului “Sfânta Maria”, activitatea chirurgicală a debutat în urmă cu aproximativ 20 de ani cu o echipă formată dintr-un număr mic de chirurgi înzestrați cu mult entuziasm și dorință de afirmare. Cu timpul, secția s-a dezoltat și a câștigat din ce în ce mai mulți membrii cu mult potențial, astfel s-a creat actualul Centru de Chirurgie și Transplant.

Ca și rezultat al acestei dezvoltări, medicii de pe secția noastră au competență în chirurgia patologiilor benigne, chirurgia oncologică a sânului, chirurgia aparatului digestiv, chirurgia ginecologică, chirurgie hepatobiliopancreatică, transplant hepatic si transplant pulmonar.

ACTIVITATE MEDICALĂ

Prin prisma eforturilor depuse pentru constituirea unui centru de chirurgie hepatobiliopancreatică, în urmă cu 6 ani echipa noastră a efectuat primele rezecții pancreatice, cu un număr anual relativ mic inițial, însă acestea au luat un avânt formidabil in ultimii 2 ani, când numărul de rezecții pancreatice anuale a atins aproape 30 operații (duodenopancreatectomii cefalice, pancreatectomii distale, pancreatectomii centrale) atât pentru patologii benigne pancreatice cât și pentru patologii maligne pancreatice, de cale biliară principală și duoden.

Cât despre chirurgia hepatică, în clinica noastră s-au efectuat rezecții hepatice încă de la început, însă, în aceeași manieră (echipă numeroasă nou formată, cu chirurgi antrenați și ambițioși), numărul de rezecții a crescut, efectuându-se peste 150 de operații – atât rezecții cât și ablații cu microunde – în ultimii 6 ani pentru metastaze hepatice (după cancer colorectal, mamar, melanom malign), hepatocarcinoame, tumori benigne hepatice (chist hidatic, hiperplazie nodulara focala, adenom hepatocelular).

În cadrul chirurgiei oncologice a sânului, echipa noastra efectuează intervenții chirurgicale conform protocoalelor oncologice iar pacieții beneficiază de operații ce includ mastectomia radicala, exciziile sectoriale ale leziunilor sânului (sub ghidaj ecografic pentru leziunile cu contur imprecis, după marcajul cu ac-cârlig pentru leziunile infraclinice) și de excizia ganglionului santinelă (după detecția acestuia cu sonda pentru Tc99).

În cazuri atent selecționate, am ales să optăm pentru colaborarea cu departmanetul de chirurgie plastică în vederea chirurgiei radicale a cancerului mamar și reconstrucției mamare în același timp operator (operație TRAM). Pacientul ce se adresează medicilor din clinica noastră va fi de la bun început informat despre întregul plan terapeutic ce include, după caz, specialisti experimentati in chirurgie oncologica, oncologie medicala, anestezie, gastroenterologie, chirurgie urologica, chirurgie plastica si anatomopatologie.

În cursul internării și mai ales postoperator, acesta va beneficia de îngrijirea corespunzătoare intervenției chirurgicale pe care acesta a suferit-o, urmând a pregăti pașii următori în recuperarea postoperatorie dar și în tratamentul pe care îl va urma.

Echipa multidisciplinară (chirurgi, oncologi, anatomopatologi) discuta cazurile pacienților nou diagnosticați cu patologii oncologice în cadul unui “tumor board” cu ritmicitate bilunară cu scopul de a stabili un plan terapeutic individualizat, ce ar putea avea o rată mai mare de success.

TELEFON

Relatii / Informatii / Programari
Intervalul orar de functionare intre orele 09.00 – 15.00.

0751.491.173

CS I Prof. Dr. Copca Narcis
medic primar chirurgie generală

ȘEF SECȚIE

Dr. Chirita Dragos
medic primar chirurgie generala

ASISTENTĂ ȘEFĂ

Asist. Teodorof Daniela

MEDICI

Dr. Hanna Adrian
medic primar chirurgie generală

Dr. Pivniceru Pavel Constantin Catalin
medic primar chirurgie generală

Dr. Stroescu Cezar
medic primar chirurgie generală

Dr. Constantinica Victor
medic primar chirurgie generală

Dr. Boru Eugeniu Cristian
medic primar chirurgie generală 

Dr. Boleac Nicolae
medic primar chirurgie generală

Dr. Cosmin Galusca
medic specialist chirurgie generală

Dr. Martiniuc Alexandru
medic specialist chirurgie generală

ARTICOLE