Odată cu înființarea Facultății de Medicină în 1867, activitatea de învățământ, de formare și de educare a noilor specialiști în domeniul asistenței medicale a cunoscut un crescendo constant, atât în ceea ce privește numărul absolvenților care au trecut prin băncile universității cât și în ceea ce privește calitatea pregătirii acestora.

Pentru a putea onora creșterea numărului de studenți concomitent cu îmbunătățirea instrucției acestora, Institutul de Medicină și Farmacie (1948), ținând cont de necesarul crescând de cadre medicale cu studii superioare precum și de diversificarea specialităților medicale, a înființat noi clinici în spitalele din București.

Astfel, s-a născut prima clinică din Spitalul “Vasile Roaită“ (la acea vreme, ulterior “Grivița“). Din 1965, în Spitalul ”Grivița” funcționează o secție de chirurgie generală care, odată cu cu venirea Dr. Dan Gerota ca șef de secție, personalitate distinsă a chirurgiei românești contemporane, devine treptat un centru de tradiție în lumea chirurgicală românească.

O altă personalitate din cadrul secţiei a fost dr. Tiberiu Ghiţescu, neoficial, dar în realitate unul dintre primii prionieri ai chirurgiei cardiovasculare din România, sub patronajul şi îndrumarea renumitului academician prof. dr. Nicolae Hortolomei de la Spitalul Clinic Colţea.

Drept consecință a unei activități chirurgicale și de cercetare de excepție, începând din anul 1978, secția de chirurgie din Spitalul ”Grivița” (actual Sfânta Maria) devine Clinica de Chirurgie Generală ”Grivița”, a Institutului de Medicină și Farmacie București, sub conducerea Conf. dr. I Anghel. Începând din anul 2002, titulatura spitalului și a clinicii de chirurgie cunoaște o nouă schimbare  cu profil specific fiecărei secții chirurgicale în cadrul  Spitalului Clinic ”Sfânta Maria”.

Secțiile chirurgicale cuprind secții de chirurgie generală și ORL completate de compartimentele chirurgicale de chirurgie plastică, ortopedie, chirurgie toracică și urologie care sunt în plină ascensiune.

Blocurile operatorii sunt dotate conform specificului domeniului chirurgical cu aparatură performantă. Aici putem aminti de aparatură medicală de ultimă generatie care include mese de operație multifuncționale, aparate de ventilație mecanică, aparate de electrocoagulare și hemostază, unitați complete de laparoscopie, monitoare cu functii complexe, etc.

Sălile de operație sunt complet renovate și dotate conform standartelor de specialitate.