Sectia Medicina Interna

UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE “CAROL DAVILA”

Clinica de Medicină Internă este o clinică cu tradiție în diagnosticul și tratamentul bolilor interne și reumatice autoimune. Este un centru de excelență în îngrijirea pacienților cu boli interne și reumatologice, pregătirea rezidenților în cadrul acestor specialități cât și un centru important de cercetare medicală.

ACTIVITATE MEDICALĂ

Clinica oferă îngrijire pacienților internați fie în regim de spitalizare de zi sau spitalizare continuă în funcție de necesitățile pacientului. Pacienții pot beneficia de terapii medicamentoase clasice cât și terapii biologice sau sintetice inovatoare, precum și de un program de recuperare. Abordarea patologiilor pacientului este multidisciplinară ținând cont de specialități disponibile în spital. Acesta este unul dintre motivele pentru care clinica se bucură de o adresabilitate mare.

Este un centru terțiar de medicină internă și reumatologie cu obiectivul de a rezolva operativ cazuri severe referate din toate județele țării, mai mult de jumătate dintre pacienții internați fiind din afara Bucureștiului.

Echipa medicală a clinicii vine în întâmpinarea pacienților suferinzi de boli cronice susținând ședințe pentru pacienți și cursuri de management pe termen lung al bolilor de medicină internă și reumatologice.

Imagistica medicală prin IRM disponibilă în cadrul clinicii contribuie la evaluarea pacientului reumatic, și alături de ecografia musculoscheletală oferă posibilitatea intervențiilor articulare minim invazive non-chirurgicale. De asemenea, accesul la electromiografie face posibil diagnosticul precoce și tratamentul pacienților cu boli inflamatorii musculare.

Cele mai frecvente patologii reumatologice tratate în Clinică sunt: Lupusul eritematos sitemic, Sclerodermia sistemică, Vasculitele sistemice, Polimiozita și dermatomiozita, Boala Behcet, Osteoporoza, Boala artrozică vertebroperiferică, Poliartrita reumatoidă, Spondilita anchilozantă, Artropatia psoriazică Guta, Condrocalcinoza și alte boli metabolice, precum și patologii cardiace, gastrointestinale și pulmonare.

Echipa clinicii este formată din medici interniști și reumatologi, asistenți medicali și personal auxiliar pregătit pentru îngrijirea pacienților cu boli reumatologice și comorbidități asociate, clinica având la dispoziție o abordare multidisciplinară.

EDUCAȚIE

Clinica este recunoscută pentru pregătirea rezidenților în specialitățile de medicină internă și reumatologie. De mai bine de 20 ani, săptămânal se susțin sesiuni de dezbatere de cazuri clinice, prezentarea subiectelor medicale de actualitate și a articolelor recente.

Sunt susținute cursuri de ecografie muculoscheletală, radiologie și densitometrie. Cadrele didactice UMF Carol Davila sunt implicate în cercetarea clinică aplicată și contribuie la succesul obținut de către rezidenți prin câștigarea de burse internaționale EULAR (European League of Arthritis).

CERCETARE

În cadrul Clinicii funcționează centrul de cercetare RCRD (Research Center in Rheumatic Diseases) acreditat de mai bine de 15 ani cu multiple colaborări atât în plan intern cât și internațional.

Clinica face parte din grupul EUSTAR (EULAR Scleroderma Trials and Research Group) având experți în capilaroscopie și asigurând o abordare la cele mai ridicate nivele a pacienților cu sclerodermie.

De asemenea, reprezintă un centru de training european în ecografia musculoscheletală, în evaluarea osteoporozei fiind centru ISCD (International Society for Clinical Densitometry) susținând în ultimii 10 ani cursuri de pregătire a experților la care participă medici specialiști din toată țara.

TELEFON

Relatii / Informatii / Programari
Intervalul orar de functionare intre orele 09.00 – 15.00.

0751.491.121

ȘEF SECȚIE

Prof. dr. Ionescu Ruxandra
medic primar medicină internă

ASISTENTĂ ȘEFĂ

Asist. Vasile Daniela

MEDICI

Conf. Dr. Bălănescu Andra
medic primar medicină internă

Sef de lucrări Dr. Bojincă Violeta
medic primar medicină internă

Dr. Borangiu Andreea
medic primar medicină internă

Dr. Constantinescu Cosmin
medic primar medicină internă

Dr. Daia-Iliescu Elena Sînziana
medic specialist medicină internă

Dr. Mazilu Diana
medic specialist medicină internă 

Dr. Negru Magdalena
medic primar medicină internă

Dr. Săulescu Ioana
medic primar medicină internă

ARTICOLE