Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
« Înapoi

Departament de chirurgie hepatica, la Spitalul Sf. Maria

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a inaugurat Departamentul de chirurgie hepatica din cadrul Spitalului Clinic "Sf. Maria", care îsi va începe activitatea imediat dupa sarbatorile Pascale.

Aceste interventii se realizeaza acum numai în Bucuresti la Centrul de chirurgie generala si transplant hepatic Fundeni.

 

Ca si interventie, rezectia hepatica, pe lânga tehnicitatea deosebita, are nevoie de un suport special. Acesta a fost pus la punct cu sprijinul primarului general Sorin Oprescu si al Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Potrivit informatiilor furnizate de conducerea Spitalului "Sf. Maria", cei cinci chirurgi îsi propun sa realizeze un numar de 125 de rezectii hepatice pentru primul an de functionare a departamentului mentionat, dar si o crestere cu 10-20% a numarului de interventii pentru anul urmator.

Echipa de doctori care va opera este coordonata de conf. dr. Narcis Copca, iar Ioan Câmpeanu va asigura pregatirea si implementarea de noi tehnici, fiind un nume deja consacrat în chirurgia hepato-bilio-digestiva.

Rezectia hepatica se practica atât pentru tumorile hepatice, dar mai ales pentru diseminarile metastatice în cazul tumorilor rectocolonice. Astfel, tendinta de crestere a incidentei în cancerul de colon, din cauza toxicitatii unor alimente, a fost de peste patru ori în ultimii 25 de ani. Cancerul de colon este acum a doua cauza de deces prin cancer. Rezectia hepatica a metastazelor hepatice, în peste 95% din cazuri, alaturi de rezectia tumorii primare colonice, creste mult speranta de viata a pacientilor.

"Poate ca ce se întâmpla astazi, aici, este o insula, asa cum a fost si în alte spitale, dar pâna la urma, trebuie sa intram si noi în normalitate. Este dorinta de a demonstra, înca o data, ca spitalele românesti nu sunt asa cum se spune, ca în general performanta este la îndemâna, e adevarat, nu peste tot. Lucrul cel mai important este ca avem resursa umana", a declarat primarul general, Sorin Oprescu.

Pe de alta parte, Oprescu a declarat ca sunt dificultati în preluarea celorlalte 31 de spitale,de catre municipalitate, din cauza unor directori care "se tem" de el.

Spitalul Clinic Sf. Maria face parte din cele 18 spitale administrate de catre municipalitate. AGERPRES

Bine ați venit!